Analyserat: webbplatsen DN.se

DN.se tillhör Sveriges 10 mest besökta webbplatser, och är Sveriges största morgontidning på nätet, med omkring 1,8 miljoner unika besökare/webbläsare och över 6 miljoner enskilda besök varje månad.

källa: http://www.valtech.se/templates/NewsPage.aspx?id=2681 

 

    

 

Något för alla

DN.se är en av Sveriges mest trafikerade webbplatser. Här finns något för alla. Nyheter, kultur, underhållning, ekonomi, resor, jobb & utbildningsguide, mat & dryck, sport, krönikor av alla de slag, statistiktjänst i form av factlab, TV-guide, väderrapporter, webb-TV. Dessutom omfamnar man områden som dejting, familjeliv, prylförsäljning med hjälp av samarbetspartners som parship. se, alltombarn.se, koll.se.

Målgruppen är bred, och om någon målgrupp skulle kunna sägas vara exkluderade är det ”kidsen”. På Stan-delen riktar sig till ”de unga” (idag är en 30-åring att betrakta som ung…) men kanske inte till tonåringen.

Konsekvent och användarvänlig struktur

Användaren navigerar från raden under sidhuvudet. Denna horisontella meny återfinns på alla sidor men varierar i färg; ekonomsidans rad är grön, sporten-orange, kultur&nöje-blått, och så vidare, som i pappersupplagan. För varje sida finns ytterligare en horisontell undermeny där man lätt kan hitta det man söker. Själva sidorna är uppdelade i tre vertikala block, där vänster block är störst för att sedan minska i storlek.

Block ett och två relaterar till ämnet för sidan, medan block tre puffar för andra sidor på sajten samt innehåller enstaka annonser. I block två finns även en puff för andra DN.se-funktioner som till exempel statisktiktjänsten factlab, På Stan-bilagan, eller någon annons. Block tre är snarlik på alla sidor med viss  modifikation. Är man inne på Mat & dryck-sidan behövs ju ingen extra ”påminnelse” för denna sida. Då finns en puff för till exempel ”Resor” istället. Dessa puffar och ”påminnelser” om andra sidor och funktioner på webbplatsen gör DN.se till en tidsslukarsajt. Användaren leds in på andra områden även om man egentligen hittat det man kom dit för.

På Stan-bilagan (som på nätet för närvarande ligger som betaversion) skiljer sig både i pappersform och som nätversion. Den horisontella menyn ser annorlunda ut, sidorna är visserligen uppbyggda i tre block men med skillnaden att det mittersta blocket dominerar. Grafiken skiljer sig rent generellt från de övriga sidorna på sajten.

Letterboxing of course

Ett effektivt sätt att webbanpassa bilder är att beskära dem till letterboxing-format, vilket DN.se till stor del gör.

Ibland delar två bilder på en letterbox. Sajten blir helt enkelt roligare att titta på ju fler bilder som finns. I det första blocket, eller kolumnen om man så vill, hittar man bilder i större storlek. De hittar man oftast lite längre ner på sidan eftersom de annars tar upp viktigt textutrymme i uppstarten.

Samspelet mellan bild och rubrik är varierande, likaså bildval.

”Stjärnorna på röda mattan” lyder rubriken och syftar på filmfestivalen i Cannes. Visst reagerar man på bilden eftersom det oftast inte är så stjärnorna porträtteras, och visst förstår man att det är Tyson eftersom en underrubrik längre ner talar om hur ”Tyson biktar sig”. Dock tillför bilden i mina ögon inte texten något. Och säger inte heller mer än tusen ord.

Nedanstående bild tycker jag samspelar bättre med rubriken:

”Obama tar sig an McCain”

Här har redigeraren gjort ett fotomontage av två bilder så att Obama och McCain står ställda mot varandra där Obama synnerligen verkar ta sig an en McCain som ser ut att vilja försvara sitt underläge. Det finns en dynamik i bilden tack vare gestikulerandet och Obamas och McCains ansiktsuttryck. Samspelet mellan bilden och rubriken skapar en spänning där jag som läsare blir nyfiken på att få reda på vad som försigår.

Formgivning

DN har en stor igenkänningsfaktor på papper såväl som på nätet. Jag upplever DN.se som lättöverskådlig, funktionell och enhetlig. Rubrikerna i fetstil, underrubriker i blått med en ”avskalad” pil framför signalerar funktion. Tack vare de tre blocken i varierande storlek vars innehåll inte linjerar med varandra kan man enkelt separera innehållet.  Positivt att slippa en vänstermeny, som till exempel expressen.se har. Frånvaron av färger i  bakgrunden är även det vilsamt för ögonen. Att mängden annonser hålls nere bidrar också det till ett enhetligt och avskalat intryck.

Texterna

Rubriksättning

Över lag fungerar rubrikerna som intresseväckare, men naturligtvis finns det undantag. Reagerade bland annat på en rubrik i samband med en recension av en pjäs (på Kultur&Nöje-startsidan). Rubriken lydde: ”Om vikten av att låta det okända blåsa in”. En poetisk formulering, och av någon anledning mer av en papperstidningsrubrik tänker jag. Varför? Jag kan stanna upp på ett annat sätt när jag bläddrar i kulturdelen i papper, att jag har tillräckligt med tid är en förutsättning för att jag överhuvudtaget ska läsa den. Då är jag också beredd att låta en sådan rubrik sjunka in. Men på nätet har jag inte det tempot när jag läser. Kanske beror det på mig, att jag inte tycker det är jättemysigt att läsa texter på skärmen. Skriva ja, läsa nja..

Stötte även på ett och annat ordval som fick mig att haja till:

”Kränkande ubåt var nog skolsegelskepp” – ”nog”? I ingressen står ”troligtvis” vilket i mina ögon är lämpligare val. Allra helst hade jag velat veta vad det faktiskt var, inte vad det ”nog/troligtvis” var.

Länktexterna fungerar bra, de är stringenta och motsvarar väl den text de länkar till. Generellt tyckte jag att länktexterna var mer välskrivna än rubrikerna.

Multimedia

Reklamsnutten som föregår webbtv-inslaget hoppar jag helst över, även den flipprande annonsen nedanför. Upplevde den befintliga skärmvisningen som lite liten, och fullskärm som överdimensionerad. Ovan webbtv-användare som jag är kunde jag inte klicka tillbaka till liten skärm igen. Ljudet var överraskande bra.

Veckans videoklipp vilseleder..

På DN.se startsida finner man lite längre ner ovanstående puff. Först undrar jag vad skillnaden är mellan webbtv och videoklipp. Sedan förväntar jag mig att få se klippen när jag klickar här. Istället omdirigeras jag till sportsidan där en jag informeras om att sporten listar veckans klipp varje söndag. Idag är det inte söndag. Fullständigt ointresserad av sporten vill jag dock ändå se klippen direkt. Kan man då inte få se förra söndagens klipp? Har jag missat något här…När jag scrollar ner ser jag ”sportens videoklipp”, klickar där och ser fortfarande inga klipp. Lessnar på att dra i de här trådarna och lämnar sidan..Försöker se om det finns videoklipp i andra ämnen på sajten men det är tydligen något som bara gäller för sporten.

Bildspel

Ja, bildspel ÄR roliga. Men var finns de? Är ingen van användare av DN.se så jag letar runt lite. Jaha, på Kultur&Nöje. Kollar ”hela DN.se”-listan i högerhörnet men där står inte bildspel listat. Hur som helst. Klickar och hamnar i ett bildspel om Doris Lessing. Har inte hemskt mycket emot det, fast det är ju alltid trevligt att kolla listan först och välja själv. Under bildspelet undrar jag om det går att pausa och få en stillbild. Det verkar inte så. Det hade också varit trevligt.

Övriga synpunkter och omdöme

DN.se har en rad användbara funktioner. Hittar man till exempel en inspirerande artikel kan man länka till den på Facebook, MySpace eller del.idio.us. Om man vill kan man läsa bloggar på nätet som länkar till artikeln. Vill man fördjupa sig i de ämnen som artiklarna handlar om kan man klicka vidare till DNspecial.  För alla åsiktsmaskiner därute finns enkäter och omröstningar att delta i. Vill du veta hur klimatsmart du är? Gör klimatsmart-testet. Man kan prenumenera på topplistor, få nyheter in i mobilen, och anmäla sig som medlem till ett antal bevakningstjänster. Översikts-funktionen i sidhuvudet där hela webbplatsens innehåll listas på ett lättöverskådligt sätt är en bra service till besökaren (även om man missat att lista bildspel). Alla dessa funktioner fokuserar starkt på användaren vilket gör DN.se till en användarattraktiv webbplats.

Mitt betyg blir VG (skala U till MVG). Webbplatsen är användarvänlig, innehållsrik och skön att surfa omkring på i jämförelse med andra nyhetssajter; funktion går före form, avskalat framför klatschigt. Texterna är i allmänhet välskrivna, länktexterna likaså, dock en del rubriker som kunde ha jobbats igenom något mer.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: