OS i Peking – vem vill vara med och spela?

OS i Peking blir nog inte riktigt vad vi tänkt oss. Löftet om förbättrade mänskliga rättigheter som Kina gav när landet tilldelades värdskapet har inte infriats. Opinionen har vänt sig mot värdlandet, makthavare som inbjudits till invigningsceremonin talar om bojkott. Ändå skulle en bojkott bli svår att genomföra. En av orsakerna stavas ekonomiska intressen, Kina är på väg att bli världens största exportland. Men är vi beredda att delta i spelet till varje pris?

Det som skulle ha blivit ett triumftåg har blivit en skandalstafett. De olympiska spelens fackla symboliserar fred, försoning och brödraskap. Men fackelfärden mot Peking har hittills kantats av tumult, demonstrationer och nedsläckning. Redan när den tändes i Aten i slutet på mars uppstod oroligheter, och i Paris har den slocknat två gånger. Den har till och med tvingats att åka buss. De gamla grekerna skulle inte ha samtyckt.   Om allt går som planerat brinner elden i Peking, 2008, den åttonde augusti klockan 20:08. Siffran åtta är, om någon skulle ha missat att dra den slutsatsen, ett kinesiskt lyckotal.

Men det ska nog mer till än lyckobringande siffror för att vända opinionen. Omvärlden har reagerat starkt på den kinesiska regeringens våldsbenägna politik. Fortfarande färskt i minnet finns bilder på buddistmunkarnas protester i Burma. Chockerande uppgifter om folkmorden i Darfur upprör och tibetanska folkets kamp för värdighet berör och väcker stark motvilja mot Kina. Världssamvetet är väckt.

Sju år gör ingen demokrati

Om samvetet är vaket nu måste det ha legat i dvala 2001 då Olympiska Kommittén utsåg Kina som värdland för OS 2008. Värdskapet är eftertraktat och för Kinas del hett efterlängtat. Hela världens ögon riktas mot landet och det utgör ett ypperligt tillfälle att få visa upp sig i strålkastarljuset. Att Kina är en enpartidiktatur som brutit mot många av FN´s konventioner var lika känt då som nu. Motiveringen till att Kina skulle få värdskapet var att det skulle kunna utgöra en uppmuntran för landet att utvecklas demokratiskt. Tyvärr är det inget vi ännu fått bevittna.

Explosionsartad tillväxt

2001 var också året då Kina anslöt sig till Världhandelsorganisationen WTO. De ekonomiska reformer som landet har gått igenom har visat resultat, och anslutningen till WTO var ett kvitto på att Kina är en stormakt att räkna med. Den ekonomiska utvecklingstakten har varit den snabbaste som något större land har uppvisat, och om trenden håller i sig i oförändrad takt kommer Kinas BNP inom tiotalet år vara jämförbart med USA´s. Sveriges import från Kina landar på 43 miljarder om året. Kinas problem påverkar oss i allra högsta grad. Det är kanske en av förklaringarna till varför politiker och makthavare har svårt att framföra kritik, för att inte tala om en bojkott. En bojkott skulle äventyra affärsbindelser för många år framöver.

Tärningen är kastad. Spelet är igång. Många har tappat lusten att spela, men vågar inte backa. Vad blir följderna? Ska vi spela till varje pris? Frågan är varför vi sa ja ifrån första början.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: